Jag behöver hjälp hur man rensar cache och cookies på webben

När du använder en webbläsare sparas viss information från webbplatser i cacheminnet och som cookies. Vissa problem åtgärdas av att rensa dem.

• Cookies är filer som skapas när du besöker webbplatser. De förbättrar upplevelsen när du surfar genom att webbinformationen sparas.
  • Delar av webbsidor, till exempel bilder, sparas i cacheminnet så att de läses in snabbare nästa gång du besöker sidan.

Att rensa cacheminnet och ta bort cookies innebär:

• Vissa inställningar på webbplatser tas bort. Om du till exempel var inloggad måste du logga in igen.
  • Om du har aktiverat synkronisering i Chrome förblir du inloggad på det Google-konto som synkroniseras så att data kan tas bort på alla enheter.
  • Vissa webbplatser kan verka långsammare eftersom innehållet, till exempel bilder, måste läsas in på nytt.

Så här gör du för att rensa cache och cookies för olika webbläsare:

Chrome

1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på de tre prickarna uppe till höger.
  3. Klicka på "Fler verktyg"   > "Ta bort webbinformation".
  4. Välj tidsintervall högst upp. Välj "Genom tiderna" om du vill rensa allt.
  5. Markera kryssrutorna bredvid "Cookies och andra webbplatsdata" och "cachade bilder och filer".
  6. Klicka på "Rensa data".

Firefox

1. Öppna Firefox på datorn.
  2. Klicka på ikonenuppe till höger.
  3. Välj ”Historik” > ”rensa ut tidigare historik”
  4. Välj tidsintervall och se till att ”Kakor” och ”Cache” är ibockade. Bocka ur de andra om du inte vill rensa allt.
  5. Klicka på ”Ta bort”´

Safari

1. Öppna Safari på datorn
  2. Klicka på ”Safari” bredvid äpplet i huvudmenyn och välj ”rensa historik”
  3. Välj tidsintervall
  4. Klicka på ”rensa historik”

Edge

1. Öppna Microsoft Edge på datorn.
  2. Klicka på Favoriter > Historik .
  3. Välj Historik Välj Rensa historik.
  4. Välj de data- och filtyper du vill ta bort från datorn. Du kanske till exempel vill ta bort webbhistorik och cookies, men behålla historiken för autofyll och lösenord.
  5. Klicka på ”Radera”.